wim logo

Spørsmål:

Assalamualeikum

Jeg hadde et spørsmål. Jeg er en jente, 33 år gammel. Jeg har nå Mashallah to barn en på 5 og en på 2 år. Jeg har i alle årene som jeg husker fastet alle dager i ramadan. Men etter den siste fødselen har slitet veldig mye med lavt blodtrykk. Legen vet om det også. Og siden jeg er tynn og liten og har ganske høy forbrenning så må jeg små spise nesten hver time.  Ifjor i ramadan klarte jeg bare å faste to dager. Det var sååå vanskelig pga blodtrykket falt veldig. Når den faller har jeg stor sjanse for å besvime. Jeg prøvde å ta igjen dagene i desember siden det er korte dager men det gikk heller ikke. Pga lavt blodtrykk.

Det jeg lurer på er hva jeg skal jeg gjøre? Må jeg ta igjen alle de dagene jeg ikke har klart å faste på de to årene.? Det blir så vanskelig for meg pga blodtrykket. Legen er innblandet og vet at blodtrykket er for lavt. Hun ba meg ikke å faste sist ramadan men jeg ville så gjerne prøve.

Kan jeg slippe å faste og heller be noen andre faste for meg? Kunne du fortelle meg reglene/ unntakene?

Waleikum assalam


Svar:

Assalamu alaikum,

Takk for din henvendelse.

Beskrivelsen av helsen din danner sannsynligvis grunnlag for at du ikke behøver å faste i ramadan. Det som gjelder i et slikt tilfelle er følgende:

Om den fastende blir syk skal det tas stilling til følgende: Klarer vedkommende å faste uten for stor anstrengelse, må fasten holdes. Men om det fryktes at sykdommen kan forverres, eller at fasten kan forårsake en forsinkelse i bedringen, må det ventes til man blir bedre igjen og så ta igjen de tapte fastene (gjøre qada). Om det ikke forventes en bedring i helsetilstanden, kan man unnlate å faste og gjøre opp ved å gi fidya til en fattig person for hver dag en ikke fastet. Koranen sier: ”Og de som ikke er i stand til å faste, kan frikjøpe seg ved å bespise en fattig”. (Koranen, 2:184)

Det vil si at for det første må du gjøre qada av alle fastedagene som du har gått glipp av i ramadan på en årstid da det er mulig for deg å faste. Om du ikke klarer å faste uansett lengde på dagen, kan du gi fidya for hele ramadan måneden. Beløpet av fidya er samme som summen av fitrah/fitrana som i år (2017) er enten kr 50 eller kr 150. Du kan velge et av disse beløpene og gange det med antall dager du ikke har fastet. Dette beløpet kan du gi til en fattig/trengende person.

Det er viktig å merke seg at frykten (f.eks. for sykdom eller dårligere helse) som legges til grunn for å stå over en faste i ramadan, må være basert på en overveldende sannsynlighet. Den kan enten utledes fra tidligere erfaringer eller skaffes hos en god muslimsk lege som ikke er kjent for sin syndighet (fisq). (Fra Imdad al-fiqh med noen modifikasjoner).

Og Allah vet best.

Wassalam

Najeeb ur Rehman Naz